Felelős műszaki vezetés: alapozás 1. rész

Felelős műszaki vezetés: alapozás 1. rész

A tervezés és a kivitelezés mellett fel szoktak kérni felelős műszaki vezetői feladatok ellátására is. Ha a Megrendelő nem szakember, vagy nem ér rá, akkor az én feladatom, hogy az építkezés sarkalatos pontjainál ellenőrizzem a kivitelező(ke)t. Egy most futó munkán fogom bemutatni, képekkel együtt, hogy milyen fázisoknál, mire kell ügyelni.

Alapozás:

Az alaptestek mélysége és szélessége a tervben előírt kell legyen. Ha ezt nem tartják be, akkor az később az épület egyenlőtlen süllyedéséhez, ez pedig repedésekhez vezethet.

A munkagödör alja szilárd talaj kell legyen! Puha, visszaömlött földre nem lehet rábetonozni, mert itt később nagyobb lesz a süllyedés, és a tartószerkezet meg fog repedni. Ha valahol beomlik a földpart, azt ki kell lapátolni, és az alaptest szélét be kell zsaluzni. Mint a képen látható példánál is ezt előírtam.

Általában az alapozás vasszerelés nélkül történik, erre csak rossz minőségű talaj esetén van szükség, de egyre több helyen a biztonság miatt készítenek minimális mennyiségű vasalást. Ahhoz, hogy ez hatékony legyen, statikusnak kell megtervezni, hogy hova, mekkora mennyiség kerüljön!

Az alaptestek családi ház esetén nem kívánnak nagyon erős betonminőséget (a statikus műleírás ezt tartalmazza), így nem érdemes ezzel spórolni (bontásból visszamaradt törmelék beledobálásával), mert hibás kivitelezés esetén a károk nagyok, a javítás költséges.

Műszaki vezetés, építésellenőrzés, költségvetés készítése, költségcsökkentő szolgáltatás, projektelőkészítés, építőipari szaktanácsadás Budapesten és Pest megyében, Csiky Botond építészmérnöktől 20 év tapasztalattal. Elérhetőség >>