Felelős műszaki vezetés: alapozás 2. rész

Felelős műszaki vezetés: alapozás 2. rész

Folytatom az alapozást, habár itt már a föld felett vagyunk, de szerkezetileg még az alaptesthez tartozik.

Egyre több helyen (én is ennek a híve vagyok) terveznek egy vasalt alaplemezt az épület alá. Ez úgy működik, mint egy födém, alulról tárcsaként összefogja az épületszerkezetet. Kicsit úgy kell elképzelni, mint egy dobozt, amit ha csak felül kötözök meg, attól az alja szétnyílhatna, de ha alul is összefogom, akkor sokkal masszívabb lesz.

Csatolok egy lábazati metszetet, és utána elmagyarázom, hogy mi mire való.

Hát akkor:

Az alaptestet befejeztük olyan magasságban, ahol az eredeti terepszint véget ér, mert így egyszerű a kivitelezés. De mivel a talajtól általában 30-60 cm-re felemeljük a padlószintet (ennek okaira nem itt térek ki), ezért kell egy lábazatot készíteni. Ezt a legegyszerűbben zsalukőből tudjuk megoldani, de ha szerkezeti okok miatt vasalás is kell bele (ekkor már talpgerendának hívjuk), akkor monolit betonból állítjuk elő, zsaluzással, ami drágább.

A jobb hőszigetelés miatt, hogy a padlónál ne legyen hőhidunk, a lábazatot is leszigeteljük egészen az alaptest tetejéig.

Berajzoltam az alaplemezbe a vashálót és a beton tetejére a talajpára elleni szigetelést. Ez utóbbi egy réteg bitumenes vastaglemez. A hegesztett háló 4.2-6-8-as (mm) lehet, ezt a statikus írja elő. A hálók átfedése (ahol egymás mellé kerülnek, és toldjuk őket) 30 cm, ez két négyzet. (Ezek a hálók általában 15*15-ösek.)

Végezetül egy kivitelezésen készült két kép, és néhány tanács.

 

A zsalukő közötti feltöltést és sóderágyat nem kell tömöríteni! Mivel ez a lemez bemegy a falazat alá, vele együtt fog süllyedni ahogy az épület megkapja a végleges terheket, és kell tudni lefelé mozogni. Ez nem azt jelenti, hogy sittlerakónak használjuk, földet és sódert kell szétterítsünk!

A vasháló akkor működik jól, ha alulról, és felülről is beton veszi körül (ez a vasbeton alapvető lényege, így dolgoznak együtt). Ha a sóderágyra fektetjük a hálót, és rázuttyintjuk a betont, akkor ez nem lesz tökéletes. Először egy réteg beton (kb. 3 cm), majd az előre leszabott hálók, és utána a többi beton. Persze, ez csak mixerrel és pumpával oldható meg, mert kézi keverésnél az első réteg megköt, és így nem alkot majd egységes lemezt a felsővel.

Házilagos kivitelnél marad a képen látható megoldás, de betonozás közben, a már eltakart hálókat, egy kampóval meg kell emelgetni, hogy a beton be tudjon menni a háló alá. Lehet, hogy most pár szakember a fejéhez kap, de tisztában kell lenni a magyar valósággal.

Műszaki vezetés, építésellenőrzés, költségvetés készítése, költségcsökkentő szolgáltatás, projektelőkészítés, építőipari szaktanácsadás Budapesten és Pest megyében, Csiky Botond építészmérnöktől 20 év tapasztalattal. Elérhetőség >>