Felelős műszaki vezetés: teherhordó falak

Felelős műszaki vezetés: teherhordó falak

Ez az a témakör, amiről könyveket lehet írni, és mivel ezt már mások megtették, így én nem megyek bele a részletekbe, csak pár hasznos dolgot érintek.

Ebben a fejezetben a tartó- és külső (szaknyelven körítő) falakról fogok beszélni, és a családi házakat érintem. Ezek készülhetnek téglából, betonból, vályogból, könnyűszerkezetből, fából, és egyéb új anyagokból.

A mai trend szerint blokktéglából készítjük ezeket a szerkezeteket (legalábbis a családi házak zömében). Sok anyaggal próbálták már a téglát helyettesíteni, és egyes paraméterek tekintetében tudtak is jobbat kitalálni, de az általános „tudásban” nem sikerült lepipálni ezt az ősrégi anyagot. Mik ezek: teherbírás, páraáteresztés, hőszigetelés, hanggátlás, fagyásállóság, tartósság, stb…

A megfelelő anyag kiválasztásához tudnunk kell, hogy milyen elvárásokat fogalmazunk meg a házunk falazatával kapcsolatban. A legfontosabb talán, hogy nyáron hűvösen tartsa a belteret, télen pedig ne kerüljön csillagászati összegekbe a fűtésszámla. Olyanokra most nem térek ki, hogy ne dőljön a fejünkre a tető, mert ez gondolom evidencia

Télen ehhez jó szigetelésre van szükség, amit most már nem a tégla old meg, hanem a külső felületre felragasztott hőszigetelés. Ami egy nagyon ügyes megoldás, egy baja van, hogy a falazat páraáteresztését nagyban lecsökkenti. Ez a modern épületek egyik rákfenéjét adja, mert a feldúsult pára a falszerkezetben (különösen frissen készített házak esetében), penészesedést okoz. Sok mindent lehet ellene tenni, de a legolcsóbb a sűrű szellőztetés.. Ezen nem azt értem, hogy egy szobában bukóra hagyjuk az ablakot, hanem egy rövid idejű, általános nagy légcserét. Magyarán szólva nyissunk ki minden ablakot.

A nyári hűvösséghez a falazat hőtehetetlenségére van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy hiába süti a nap heve, nem tud a szerkezet átmelegedni, és ezért belül hűvös marad. Ezt tudták régen a parasztházak vastag vályogfalai, kis ablakai. Csak a vastag fal téglából drága. Ezért itt is a szigetelés segít, mert távol tartja a napsugarakat a téglafelülettől. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megoldjuk a hidegen tartást. Ennek módszere az éjszakai szellőztetés, majd a napközbeni nyílászáró árnyékolás (redőny, zsalugáter, pergola…).

Összegzésképpen annyit mondhatok, hogy egy jó hőtehetetlenséggel bíró (ez főleg a tömegtől függ) falazatot kell ellátni vastag szigeteléssel. Erre a kisméretű tégla lenne a legjobb, de ennek kivitelezése drága, így marad a blokktégla, mert ennek anyag és munkadíja a legköltséghatékonyabb. Ebben a szerkezetben a teherhordás, hanggátlás, hőtehetelenség hárul a téglára, a hőszigetelés pedig a homlokzati szigetelő rendszerre.

Műszaki vezetés, építésellenőrzés, költségvetés készítése, költségcsökkentő szolgáltatás, projektelőkészítés, építőipari szaktanácsadás Budapesten és Pest megyében, Csiky Botond építészmérnöktől 20 év tapasztalattal. Elérhetőség >>