Tervezéstől a beköltözésig – 2. rész

Tervezéstől a beköltözésig – 2. rész

Mielőtt elkezdeném a konkrét épület taglalását, pár általános dologra kitérek bemelegítésként.

Ingatlanvásárlás előtt el kell dönteni, hogy hosszú távra vagy csak egy rövidebb időszakra tervezünk ott élni. Én az előbbivel fogok most foglalkozni, hisz mi is úgy tervezzük, hogy ez lesz a végleges otthonunk.

A döntést először indítsuk onnan, hogy mi legyen ez a település.

Mindenkinél mások a prioritások, ezek lehetnek a munkahely közelsége, rokonok, szülők a közelben legyenek, ragaszkodás a gyerekkorban megszokott környezethez, jó közlekedés, stb. Először ezt kell magunkban tisztázni.

Nálunk ez Budapest, mert itt, illetve ennek a környezetében éltünk a legtöbbet, itt a munka, a család.

A következő, hogy az adott településen belül hol válasszunk lakást, telket, házat.

Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy képzeljék el egy mostani napirendjüket, egy 5, 10, 20 év múlva lehetséges életvitelt. Hány gyereket szeretnének, azok hova járnak majd óvodába, iskolába, milyen a tömegközlekedés, bevásárlás, sportolási lehetőségek stb. – sorolhatnám tovább, ez mindenki maga döntse is, hogy mik a főbb szempontok.

Ha mindez megvan, akkor jöhet a szűkebb környék felderítése.

Mielőtt ingatlanoshoz fordulnánk, szánjunk rá pár hétvégét (hacsak nem ismerős környékről van szó), hogy bejárjuk a kiszemelt területet. Az ingatlan irodák csak arról tudnak, aki velük szerződésben áll!

Egy trükk: ha találunk egy nekünk tetsző lakatlannak tűnő épületet, a földhivatalból (most már neten keresztül is) le lehet kérni a tulajdoni lapot, azon rajta van a tulajdonosok címe, levélben megkereshetjük őket és tehetünk vételi ajánlatot közvetlenül mi magunk is.

A következő részben elkezdem annak taglalását, hogy én mit néztem meg a konkrét épületen mielőtt megvettük volna…

Műszaki vezetés, építésellenőrzés, költségvetés készítése, költségcsökkentő szolgáltatás, projektelőkészítés, építőipari szaktanácsadás Budapesten és Pest megyében, Csiky Botond építészmérnöktől 20 év tapasztalattal. Elérhetőség >>