Tervezéstől a beköltözésig – 3. rész

Tervezéstől a beköltözésig – 3. rész

Ott tartunk, hogy már kiválasztottuk az ingatlanunkat, be is mentünk, de még csak kerülgetjük, és ez egyelőre maradjon is így. Ilyenkor az szokott lenni a dilemma, hogy mit változtathatunk rajta, mennyibe fog kerülni, milyen rejtett hibák bukkanhatnak a felszínre.

Ezért egy megszívlelendő jó tanács: mielőtt fizetnénk, nagyjából találjuk ki, hogy mit szeretnénk „belepakolni” (hány szoba, konyha, fürdő, stb…) az épületbe, aztán ezekkel a vágyakkal felvértezve hívjunk ki egy szakembert, aki majd felvilágosít minket, hogy ezekből mi valósítható meg és kb. mennyiért. Én legalábbis ez utóbbit is meg tudom mondani a kivitelezői tapasztalataimra támaszkodva. Egy ilyen helyszíni bejárás 2-3 órát vesz igénybe és a költsége 25.000 Ft körül van. Ennyit érdemes rászánni, még akkor is, vagy főleg akkor, ha kiderül, hogy a felújítás meg fogja haladni az anyagi lehetőségeinket.

Majd fel fogom tenni, hogy én mennyi vázlatot készítettem, mielőtt a vétel mellett döntöttünk volna.

Amiket meg kell vizsgálni:

  • közműbeállások (víz, villany, csatorna, gáz): ezeknek a bekötése tervezéssel, közműfejlesztési hozzájárulásokkal, kivitelezéssel nem csekély kiadás. Egy gázbeállás mindenestül elérheti a fél millió forintot.
  • meglévő szerkezetek: ezen majd részletesebben is végig megyünk, de tudnunk kell, hogy mit lehet megtartani és mi az, ami kötelezően bontandó.
  • víz és hőszigetelések megléte illetve hiánya
  • nyílászárók állapota
  • villany és gépészeti vezetékek, fűtés rendszer megvizsgálása. Egy modern fűtési rendszer sokkal gazdaságosabban és így olcsóbban üzemeltethető, mint egy 25-30 éves. Az elektromos hálózat hibái életveszélyesek lehetnek illetve érzékeny gépeket, mint a számítógép, tehetnek tönkre.

A festésre és burkolatokra most nem térek ki, mert ezt általában mindenki a maga arcára szereti formálni, ezek szemmel is jól kivehetők laikus vásárlók számára is, és a javításuk nem teszi tönkre a családot. (Persze „megfelelő” burkolatokkal itt is tudunk jelentős összegektől megszabadulni.)

Következő alkalommal elkezdek rátérni a konkrét szerkezetekre.

Műszaki vezetés, építésellenőrzés, költségvetés készítése, költségcsökkentő szolgáltatás, projektelőkészítés, építőipari szaktanácsadás Budapesten és Pest megyében, Csiky Botond építészmérnöktől 20 év tapasztalattal. Elérhetőség >>